ÖNÉLETRAJZ MINTA

"Tartsd távol magadat azoktól,
akik kicsinyíteni akarják ambíciódat.
A kis emberek mindig ezt csinálják.
Az igazán nagyok
viszont elhitetik veled,
hogy te is naggyá válhatsz"
- Mark Twain.

Job-Center Személyzeti Tanácsadó IrodaÖNÉLETRAJZ MINTA

Önéletrajz minta, szakmai önéletrajz. Angol nyelven is.


Az önéletrajz rövid összefoglalója életünknek. Az álláskeresés első és nagyon fontos, kihagyhatatlan lépése, ennek megírása. A munkaadók ez alapján választják ki, hogy kit hívnak be állásinterjúra. Úgy kell megírnunk önéletrajzunkat, hogy az mindenképpen felkeltse a lehetséges munkaadók figyelmét. Törekedjünk arra, hogy önéletrajzunk rövid, lényegre törő, de meggyőző és hiteles legyen. Csak akkor lesz lehetőségünk egy személyes találkozó alkalmával részletesebben bemutatkozni a munkáltató előtt, ha önéletrajzunkat nagy odafigyeléssel szerkesztjük meg.
 

Milyen a jó önéletrajz?

Hogyan kezdjek hozzá a megírásához?
Mit írjak bele és mi az, ami ronthatja az esélyeimet?
Milyen hosszú legyen?
Pontosan ezen és hasonló kérdések miatt született meg ez az oldal.
Végigvettük azokat a kérdéseket, melyeket a legtöbb pályázó feltett. Reméljük, sok segítséget nyújtanak majd a pályázatok útvesztőjében.
 

Milyen a jó szakmai önéletrajz külalakja?

Fontos, hogy az önéletrajz önmagában felhívja a figyelmet, de kerülje a túlzásokat! Ne használjon rikító vagy különös színű papírt, használjon fehéret, vagy annak az árnyalatait (pl. tört fehér, pasztell szürke…) Legyen lényegre törő és tömör (leginkább 1 oldal, ha mégis kitolódik több oldalra, a munkatapasztalatok mindenképp az első oldalon szerepeljenek).
Géppel írjuk és lézer-, vagy tintasugaras nyomtatón nyomtassuk ki! Felmerült a kérdés, mi a teendő, ha kézzel írott önéletrajzot kérnek? Ebben az esetben nagy valószínűséggel grafológus vagy grafológiában jártas szakember fogja "megvizsgálni" a jelentkezésünket. Javasoljuk, tegyen eleget a kérésnek, hogy ne csökkentse esélyeit, de feltétlenül küldjön géppel írott önéletrajzot is (könnyebben áttekinthető).
 

Milyen a jó szakmai önéletrajz tartalma?

A következőkben bemutatunk egy általunk kedvelt, úgynevezett funkcionális szakmai önéletrajzot. Ez egy jól áttekinthető minta.

Most menjünk végig az egyes pontokon!

Képzettségi adatok:
A jelenből kiindulva kronologikus sorrendben kell feltüntetni a szakmai képesítést / képesítéseket (iskolák, tanfolyamok…)

Szakmai tapasztalat:
A jelenből kiindulva kronologikus sorrendben kell feltüntetni a szakmai tapasztalatokat. Kezdje a cég megjelölésével, ezt kövesse a pozíciója, amit a cégnél betöltött, végül a feladatai, melyeket ellátott. A cégeket a feladatok és a felelősség érdekli. Legyen tárgyilagos, ne vesszen el a részletekben! Emelje ki félkövér betűvel a betöltött pozícióit!

Nyelvismeret és a számítógépes ismeret:
Itt kerülnek tételes felsorolásra a nyelvek, az azokból szerzett nyelvvizsgák, esetlegesen a gyakorlati ismeret. A számítógépes programok ismeretét szintén itt kell feltüntetni az önéletrajzban.

Személyes adatok:
Az érdemi elbírálásnál másodlagos adatok, ezért kisebb betűvel láblécben, vagy fejlécben is szerepeltethetjük, helyet is megtakarítva. A telefonszám, és e-mail cím ne jelenlegi munkáltatójának adatai legyenek, hanem privát elérhetőségei. Az e-mail címe pedig lehetőleg tartalmazza a teljes nevét!

Érdeklődési kör, hobbi:
A hobbik leírásánál van még lehetőség "kiugrani" a többi pályázó közül: jó benyomást kelt a csapatsport és lehet, hogy egyezik a hobbija leendő főnökével is.
 

A szakmai önéletrajz bővíthető az alábbi pontokkal is:

Jelentkezés célja:
Itt kell megjelölni tömören azt a beosztást, amit szeretne betölteni. Ha az új beosztás és az Ön eddigi pályafutása nem teljesen fedik egymást, hangsúlyozza az értékeit, eredményeit, amit a kívánt pozícióban hasznosíthatna.

Képességek:
Itt kell tételesen felsorolni a személyes jellemzőket, tudást, tapasztalatot, melyek megkülönböztethetik a többi jelölttől. Kerülje az elcsépelt tulajdonságokat, mint: jó kommunikációs készség, megbízhatóság. Találjon ki igazán Önre jellemző egyedi tulajdonságot, melyek pozitívak a megpályázott állással kapcsolatban.

Fontos, hogy ne tartalmazzon hamis adatokat, információkat! Ezek úgyis kiderülnek.
 

Leggyakoribb hibák:

 • túl hosszú (két oldalnál több)
 • túlrészletezett (felesleges feladatkörök, túlságosan személyes információk feltüntetése….)
 • felesleges információkkal kezdődik (mindig a jelenlegi munkahellyel kezdjük a szakmai pályafutást)
 • helyesírási hibák
   

Fényképes önéletrajz - bérigény az önéletrajzban

Ha fényképes önéletrajzot kérnek, akkor egy igazolványképet illesszen bele önéletrajzába a felső sarokba. A kép mérete ne legyen nagyobb 2-3 centinél és kizárólag igazolvány kép jellegű legyen. Sokan tesznek az önéletrajzukba olyan képet, ami egyáltalán nem odavaló. Ne sajnáljuk az időt és a pénzt egy profi kép elkészíttetésére, ez hamar megtérül. Ha az álláshirdetésben nem kérnek fényképet, akkor nem javasoljuk a fényképes önéletrajz küldését, hiszen a szubjektív benyomások akár negatívan is befolyásolhatják az elbírálót.
Bér megjelölés: csakúgy, mint a fénykép csatolásnál, itt is csak akkor írjon összeget, ha kérik. A részletes feladatot még nem ismeri, sem a körülményeket, melyek befolyásolhatják igényét, ám egy "tól-ig" nagyságrendileg meghatározott összeget érdemes megjelölni. Ha mindenképp kerülni szeretné a bér megjelölését, akkor írja meg a kísérőlevelében indokát, hogy miért hagyta ki! (Ha nem ír sem összeget, sem indokot, az nem vet jó fényt Önre, hiszen már a pályázat során "ellenkezik" leendő munkáltatójával)
 

+1 tipp amivel biztosan csábító lesz önéletrajza a munkáltatók számára

Nem csak vezetőknek, hanem az alsóbb szinten pályázóknak is feltétlenül javasoljuk, hogy írjon sikereiről, elért eredményeiről. Mindenkinek kell, hogy legyen olyan tevékenysége pályafutása során, amire büszke lehet. Sorolja fel a feladatok részletezésénél, a munkakör megnevezése alatt! Konkrétabban ilyenekre gondoltunk, mint pl.:

Elért sikere(i)m:

 • általam/csapatom által elért forgalomnövekedés 140%,
 • 2 nagyszabású rendezvény sikeres megszervezése, mely 20%-os bevétel növekedést hozott
 • 4 projekt egyidejű vezetése / részvétel és határidőn belüli lezárása
 • új ügyfelek számának növekedése 125%-kal
 • ügyfélpanaszok számának csökkentése 45%-kal
 • pontos kimutatás és prezentáció készítése határidő előtt, mely feladat nem volt betervezve

Ne essen túlzásba sem! 1-2 eredmény munkakörök szerint elegendő! Belátható, ha egy kicsit is megpróbálja vállalkozói szemlélettel vizsgálni önéletrajzát, ez az egyik legfontosabb tényező munkáltatója számára.

További minta:
(részletes ismertető, sablon, és kitöltési útmutató)
 

Ha elkészült önéletrajzával, töltse fel adatbázisunkba!

Tekintse meg aktuális állásajánlatainkat!
Ha épp nem talált megfelelő pozíciót, akkor jelentkezzen adatbázisunkba, hogy egy későbbi lehetőség során ajánlatot tehessünk Önnek!
Nincs szükség regisztrációra, vagy unalmas űrlap töltögetésre! Az elkészült önéletrajza számunkra elegendő!

Sok szerencsét a pályázáshoz!

Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda - Önéletrajz minta