ÁLLÁSINTERJÚ

"Kitűnővé egy szerencsés perc
által is válhatunk;
hasznos emberré a fáradtságos
évek tesznek."
- Kemény Zsigmond

Job-Center Személyzeti Tanácsadó IrodaÁLLÁSINTERJÚ

Állásinterjú, interjúkérdések

 

Felsoroljuk az állásinterjú legfontosabb követelményeit, és eláruljuk, melyek az állásinterjú során leggyakrabban előforduló interjúkérdések. Rengeteg kérdés merül fel a felvételi beszélgetések kapcsán. Ezen az oldalon próbáltuk a leggyakrabban feltett interjúkérdéseket és "félelmeket" megválaszolni és megoldani!

"Amikor magam is aktív álláskereső voltam - vallja egy fiatal fejvadász - mindig nagyon izgultam az állásinterjú előtt (jelzem, ez valószínűleg ma sem lenne másként). Úgy gondoltam, a jó emberismeretemmel majd kitalálom, milyen emberre is vágynak az interjúztatók és aszerint fogok viselkedni. Emellett megtanultam egy-két fontos viselkedési szabályt, melyeket a későbbiekben fogok leírni. Szóval egyre rutinosabb lettem az interjúkban és felkészült a várható kérdésekre. De a legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem az a lényeges, milyen embert akarnak ők látni, hanem, hogy Te milyen vagy valójában! Azon az állásinterjún volt "sikerem" (meglestem az önéletrajzom és a "nagyon jó!" felirat állt rajta), amelyiken ugyan betartottam a szabályokat, de önmagam voltam. Természetes!!! Így kaptam meg azt az állást, amit kiszemeltem magamnak és amiért meg is küzdöttem. Ma már aktívan interjúztatok és tudom, mi az, ami lényeges. Az állásinterjú gyakran már az ajtóban eldől. A megjelenés, a belépés, a mimika és a kézfogás mind sokat elárulnak az illetőről. Félreértés ne essék, ekkor nem zárul le a jelölt személyiségének és képességeinek feltárása - kap még esélyt, hiszen az első benyomás nem mindig megfelelő és igaz."

 

Az állásinterjú legfontosabb "követelményei"

 • Ne késsünk el! (Inkább érkezzünk kicsivel előbb) Határozottan mutatkozzunk be! Fontos a megfelelő kézfogás (nem lazán /hal/, de nem is túl erősen). Emellett a mosoly csodákra képes, jó benyomást kelt és oldja a feszültséget. Az interjúztató nevét mindenképpen jegyezzük meg, legalább a keresztnevét, mert jól jöhet még a későbbiekben.
 • Legyünk udvariasak, de ne vigyük túlzásba! Akkor üljünk le, amikor az interjúztató (férfiak női interjúztató esetében később), ne tegyük keresztbe a lábunkat illetve ne üljünk terpeszben! A lábunkat rakjuk egymás mellé és húzzuk ki magunkat!
 • Próbáljunk meg - a körülményekhez képest - lazának mutatkozni (de azért ne essünk szét!).
 • Adjunk a külsőnkre! Bizonyított, hogy ha az álláskereső vonzó külsejű, a leendő munkaadó hajlamosabb pozitívabban gondolkodni róla (intelligens, megbízható). A jól ápoltság elsődleges! Emellett kerülendő a feltűnő frizura. Tiszta, ápolt hajviselet! A smink legyen egyszerű. Olyan illatosítókat használjunk, melyek kevésbé erősek és az egyéniségünknek megfelelnek! Fontos a helyes öltözködés. Lehetőleg olyan ruhát vegyünk fel, mellyel alkalmazkodunk a választott munkahely környezetéhez. Ne essünk túlzásokba - legyünk szolidak! Nőknek kerülendő a miniszoknya, a túl nagy dekoltázs, az átlátszó blúz, a túl sportos ruházat. Javasolt a kosztüm, mely nem rikító színű. A cipő megválasztásában nagyobb szabadsággal rendelkeznek, mint az urak, de kerülniük kell a túl lapos, vagy magas hölgyek esetén a túlságosan magas sarkat. Uraknál fontos a visszafogott, de elegáns és kulturált megjelenés. Lehetőleg öltöny, vele harmonizáló inggel és nyakkendővel. A megfelelő cipő kiválasztása is nélkülözhetetlen. Tilos a fehér zokni a sötét nadrághoz! A cipő legyen tiszta!
   

Mit vigyünk magunkkal a felvételi beszélgetésre?

Semmiképpen se vigyünk olyan nagy táskát, melybe még két könyv meg egy kis magnó is belefér. A hölgyek kis táskát viseljenek, melybe zsebkendő, pénztárca, kis notesz, toll, mobiltelefon (Ne felejtsük el kikapcsolni az állásinterjú kezdete előtt!) kerüljön. Kerüljük az aktatáskát!

 

Az állásinterjú viselkedési "szabályai"

Nem is hinnénk, mekkora szerepet játszik az állásinterjú során a testbeszéd (mozgásunk, taglejtésünk, arckifejezésünk). Testünk sokszor ellentétbe ütközik az általunk mondottakkal: pl. állítjuk, nem izgulunk és határozottak vagyunk, ugyanakkor tördeljük a kezünket, nagyokat nyelünk, piszkáljuk a nyakunk, orrunk…stb. Pszichológusok kimutatták, hogy környezetünk az érzéseinkről és magatartásunkról szóló jelzéseket a következők alapján észleli:

7%-ban a szavainkból
38%-ban a hangunk
55%-ban arckifejezésünk alapján

 

Szemkontaktus

A szem a lélek tükre. Ez az állítás még inkább igaz az állásinterjú alatti beszélgetésen. A domináns személyiségű emberek egyenesen a másik szemébe néznek, a kevésbé határozott emberek elfordítják a tekintetüket. Tehát mindenképpen jó benyomást kelt, ha az állásinterjú során partnere szemébe néz - de ne bámulja folyamatosan.

 

Még néhány jó tanács...

 • Ha van lehetősége, a beszélgetés előtt próbálja el az állásinterjú menetét egy barátjával!
 • Táskáját, szemüvegét, telefonját, kulcsait ne tegye ki a tárgyalóasztalra!
 • Ne tegezze le az interjúztatót, csak ha ő felajánlja, hogy tegeződjenek!
 • Pozitív közléssel kezdje a beszélgetést és azzal is fejezze be!
 • Próbáljon meg jó hangulatot kialakítani az állásinterjú során!
 • Legyen tárgyilagos, lényegre törő, alkosson tömör mondatokat!
 • Távozáskor köszönje meg a kávét a titkárnőnek!
   

A leggyakrabban előforduló interjúkérdések

- Mit jelent a siker az Ön számára?
- Melyek a rövid távú tervei?
- Melyek a hosszú távú tervei?
- Melyek az Ön gyengeségei?
- Mi motiválja Önt?
- Mesélje el a legsikeresebb szakmai élményét!
- Miért szeretne állást változtatni?
- Hogyan képzeli el az ideális munkakört?
- Hogyan szokta levezetni a feszültséget?
- Meséljen el egy konkrét stresszhelyzetet!
- Mi bosszantja fel Önt leginkább?
- Mit szeretne elérni az életében?
- Melyek a munkával kapcsolatos közvetlen céljai?
- Mi az, ami Önt elkeseríti, dühíti?
- Mit ért jól működő ügyfélkapcsolaton?
- Mesélje el a legkreatívabb döntését!
- Miért számít Ön jó csapatmunkásnak?
- Milyen szerepet vállal egy csapatban?
- Mennyi időre tervez előre?
- Mit vár el a munkatársaitól?
- Hogyan képzeli el az ideális vezetőt?
- Mit vár el egy vezetőtől?
- Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?
- Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?
- Hogyan szeret utazni?
- Ha valamilyen állathoz kellene hasonlítani magát, melyik lenne az?
- Mit tekint eddigi legnagyobb sikerének?
- Miért kellene kiválasztanom erre a pozícióra?
- Adja el nekem ezt a tollat!
- Beszéljen magáról öt percet! Stb..

Ezen interjúkérdéseket érdemes átfutni az állásinterjú előtt és elgondolkodni, mit is válaszolna rá. Sokkal lazább tud maradni, ha nem érik teljesen váratlanul a kérdések!
Ezek mellett különböző szituációs játékokba is belefuthat, melyek a leleményességét, személyiségét, megítélését "vizsgálják".
Vannak olyan állásinterjúk is (assessment center), ahol a jelentkezőket a betöltendő munkakörre jellemző feladatok elé állítják és reakcióikból, viselkedésükből próbálnak arra következtetni, hogy hogyan is teljesítenének az adott pozícióban. Az így kiválasztott jelöltek nagyobb valószínűséggel válnak be, mivel kiválasztásuk nemcsak verbális, hanem gyakorlati tapasztalatokra is alapozódik. Ilyen típusú állásinterjúra is érdemes felkészülni, bár nem jellemző, hogy rögtön az első körben ehhez folyamodna a kiválasztást végző cég / személy, inkább a második, harmadik körre továbbjutott pályázókat szokták az assessment center keretében is vizsgálni.

 

Úgy érzi, szüksége lenne egy próbainterjúra?

Jelentkezzen karriertanácsadásra!

 

Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda - Állásinterjú, interjúkérdések