MOTIVÁCIÓS LEVÉL

"Aki el akar érni valamit,
az módszert keres, aki nem,
az kifogást!"
- Ismeretlen

Job-Center Személyzeti Tanácsadó IrodaMOTIVÁCIÓS LEVÉL

Motivációs levél, kísérőlevél tartalma, külalakja, célja

 

Hogyan írjunk jó kísérőlevelet, mely ma már elengedhetetlen része az állásjelentkezésnek.
 

A motivációs levél / kísérőlevél több célt is szolgál:

 • Összefoglalja az önéletrajzban csak vázlatosan leírt szakmai pályafutásunkat.
 • Felkelti a figyelmet, és ösztönzi az olvasót az önéletrajz elolvasására valamint annak részletesebb áttanulmányozására!
 • A motivációs levél világít rá a fontos dolgokra, melyek a megpályázott pozíció szempontjából hangsúlyosak lehetnek.
 • Mutat valamit a személyiségünkből, céljainkból, elért eredményünkből.
   

A motivációs levél / kísérőlevél külalakja és tartalma:

Legfeljebb egy oldalas legyen a motivációs levél, négy fő részből és maximum négy-öt bekezdésből álljon!

 • hivatkozás (jelentkezés indoklása, figyelemfelkeltés)
 • önéletrajz összefoglalása (lényegi rész, melyben a munka elnyeréséhez szükséges tapasztalatok, tanulmányok, és az elért eredmények találhatók)
 • motiváció, célok meghatározása (miért jelentkezik, miért szeretné betölteni az állást)
 • személyiségének jellemzése
   

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt:

 • A motivációs levél legyen személyes. Az önéletrajz többnyire a száraz tények gyűjteménye, a motivációs levél lehet személyesebb. Ha van rá mód, derítsük ki, hogy ki fogja megkapni levelünket és szólítsuk meg személyesen (Kedves Hölgyem/Uram helyett Kedves és a név). Továbbá érdemes a belső motivációra is utalást tenni (Szeretnék egy piacvezető / az iparágban elismert cégnél dolgozni.)
 • Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a motivációs levél írásakor megismétlik önéletrajzuk főbb pontjait. Óvakodjunk ettől, mert így ez a levél értelmét veszi, unalmassá válik és nem tesz semmilyen extra értéket jelentkezésünkhöz.
 • További hiba, hogy a jelentkezők sok esetben a jól bevált közhelyekkel töltik ki motivációs levelüket. („Szeretem a kihívásokat, rugalmas, jó csapatjátékos vagyok, kreatív vagyok, kiváló kommunikációs készséggel rendelkezem, jó a stressz tűrő képességem.”) Ezen készségek és képességek száraz felsorolása helyett törekedjünk arra, hogy valós példákkal, előző munkahelyünkön elért eredményekkel támasszuk alá jelentkezésünket. Például így: „Előző munkahelyemen egy három fős értékesítői csapatot irányítottam. Vezetésem ideje alatt évente átlagosan 10 százalékkal növeltük a vállalat bevételét.” Vagy így: „Szeretem a kihívásokat. Előző munkahelyemen a magyarországi divíziót én építettem fel és egy év után már jelentős bevételt termelt az általam irányított leányvállalat.”
Lássunk egy jó motivációs levél példát is a leírtakra:

Ha szeretne egy hosszabb, személyre szabott beszélgetés során tanácsot kérni pályaválasztással, karrier tervekkel, esetlegesen újra elhelyezkedéssel kapcsolatban, jelentkezzen karrier tanácsadásra hozzánk. Az alábbi linken megnézheti, hogy mit tartalmaz ez a szolgáltatásunk.
 

Az alábbi linken megtalálható az összes aktuális állásajánlatunk, melyekre szívesen várjuk jelentkezését. Amennyiben nem talál Önnek megfelelő ajánlatot, regisztráljon adatbázisunkba, hogy egy későbbi, a profiljába vágó ajánlattal megkereshessük!

Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda - Motivációs levél minta