Motivációs levél, kísérőlevél

Motivációs levél, kísérőlevél tartalma, külalakja, célja


Hogyan írjunk jó kísérőlevelet, mely ma már elengedhetetlen része az állásjelentkezésnek

A motivációs levél / kísérőlevél több célt is szolgál:

 • Összefoglalja az önéletrajzban csak vázlatosan leírt szakmai pályafutásunkat.
 • Felkelti a figyelmet, és ösztönzi az olvasót az önéletrajz elolvasására valamint annak részletesebb áttanulmányozására!
 • A motivációs levél világít rá a fontos dolgokra, melyek a megpályázott pozíció szempontjából hangsúlyosak lehetnek.
 • Mutat valamit a személyiségünkből, céljainkból, elért eredményünkből.

A motivációs levél / kísérőlevél külalakja és tartalma:

Legfeljebb egy oldalas legyen a motivációs levél, négy fő részből és maximum négy-öt bekezdésből álljon!
 • Hivatkozás (Jelentkezés indoklása, figyelemfelkeltés)
 • Önéletrajz összefoglalása (Lényegi rész, melyben a munka elnyeréséhez szükséges tapasztalatok, tanulmányok, és az elért eredmények találhatók)
 • Motiváció, célok meghatározása (Miért jelentkezik? Miért szeretné betölteni az állást?)
 • Személyiségének jellemzése

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt:

 • A motivációs levél legyen személyes. Az önéletrajz többnyire a száraz tények gyűjteménye, a motivációs levél lehet személyesebb. Ha van rá mód, derítsük ki, hogy ki fogja megkapni levelünket és szólítsuk meg személyesen (Kedves Hölgyem/Uram helyett Kedves és a név). Továbbá érdemes a belső motivációra is utalást tenni (Szeretnék egy piacvezető / az iparágban elismert cégnél dolgozni.)
 • Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a motivációs levél írásakor megismétlik önéletrajzuk főbb pontjait. Óvakodjunk ettől, mert így ez a levél értelmét veszi, unalmassá válik és nem tesz semmilyen extra értéket jelentkezésünkhöz.
 • További hiba, hogy a jelentkezők sok esetben a jól bevált közhelyekkel töltik ki motivációs levelüket. („Szeretem a kihívásokat, rugalmas, jó csapatjátékos vagyok, kreatív vagyok, kiváló kommunikációs készséggel rendelkezem, jó a stressz tűrő képességem.”) Ezen készségek és képességek száraz felsorolása helyett törekedjünk arra, hogy valós példákkal, előző munkahelyünkön elért eredményekkel támasszuk alá jelentkezésünket. Például így: „Előző munkahelyemen egy három fős értékesítői csapatot irányítottam. Vezetésem ideje alatt évente átlagosan 10 százalékkal növeltük a vállalat bevételét.” Vagy így: „Szeretem a kihívásokat. Előző munkahelyemen a magyarországi divíziót én építettem fel és egy év után már jelentős bevételt termelt az általam irányított leányvállalat.”

  Lássunk egy jó motivációs levél példát is a leírtakra:

KARRIERTANÁCSADÁS!


Tekintse meg aktuális állásajánlatainkat, és ha épp nem talált megfelelő pozíciót, akkor jelentkezzen adatbázisunkba, hogy egy későbbi lehetőség során ajánlatot tehessünk Önnek! Nincs szükség regisztrációra, vagy unalmas űrlap töltögetésre! Az elkészült önéletrajz és motivációs levél e-mailben történő elküldése számunkra elegendő!


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy továbbra is értesíteni tudjuk aktuális állásainkról, ezen felül hasznos tanácsokkal lássuk el karrierjének építésében. (Hírlevelünkről a későbbiekben bármikor leiratkozhat.) Kizárólag a hírlevélre feliratkozottak olvashatnak elsőként olyan titkokat, tanácsokat, melyet csak egy fejvadász tudhat!

>> Feliratkozás <<


Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda

Motivációs levél - kísérőlevél - motivációs levél minta letöltés


 

Top 10 állás

Összes állásajánlat ››
Munkavállalóknak
Feliratkozás hírlevélre
Hirdetés
Egyéni keresés


Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda - budapesti állásajánlat - megyei állásajánlat - külföldi állásajánlat